Az egészségügyi hatóságok megerősítették, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás nem jár nem kívánt mellékhatásokkal.

Világszerte számos hatóság vizsgálta a koffein hatásait. Kanada egészségügyi hatóságának, a Health Canadának tudósai például alaposan áttanulmányozták a koffeinnel kapcsolatban rendelkezésre álló szakirodalmat (Nawrot et al., 2003). Az áttekintés alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a koffein negatív hatásai egészséges felnőttekből álló lakosság számára általában nem jelentenek kockázatot, ha fogyasztásuk nem lépi túl a napi 400 mg-ot. Ez egybecseng az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös hasonló eredményeivel. Azonban várandós és szoptató nők esetében az ajánlott napi koffeinbevitel felső határa 200 mg.

Egyetlen 250 ml űrtartalmú doboz Red Bull Energiaital 80 mg koffeint tartalmaz – ez nagyjából ugyanannyi, mint amennyi egy csésze kávéban van.

A világ egészségügyi hatóságai – köztük az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság – arra a következtetésre jutottak, hogy a Red Bull energiaital fogyasztása biztonságos, a termék épp ezért 171 országban, többek közt az Európai Unió minden tagállamában elérhető.